4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Με Chevrolet Camaro Convertible στην ελληνική Route 66

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: CHEVROLET CAMARO CONVERTIBLE
OΔΗΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΙΤΗΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΑΘΗΝΑ-ΔΙΣΤΟΜΟ-ΙΤΕΑ-ΑΜΦΙΣΣΑ-ΜΠΡΑΛΟΣ-ΓΡΑΒΙΑ-ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ-ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΑΥΛΕΙΑ-ΛΙΒΑΔΕΙΑ-ΑΘΗΝΑ

Μy way or the highway!

H Chevrolet αναβιώνει τη θρυλική Camaro και προσκαλεί τους απανταχού οπαδούς της αυτοκίνησης σε ένα ταξίδι διαφορετικό, όσο και το νέο της ανοιχτό αυτοκίνητο. Ένα οδοιπορικό σε χώρο και χρόνο, σε εποχές άλλες, όπου το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι ο προορισμός, αλλά η ίδια η διαδρομή. Δε χάνουμε, λοιπόν, την ευκαιρία και ταξιδεύουμε στην ελληνική επαρχία, σε ξεχασμένους όσο και ανέγγιχτους από το χρόνο επαρχιακούς δρόμους, στην ελληνική... Route 66.

ΕΧΕΙΣ ακούσει ποτέ εκείνη τη φωνή που σε καλεί να φύγεις χωρίς προορισμό; Να σπαταλήσεις δεκάδες γαλόνια βενζίνης και, σαν ήρωας μυθιστορήματος του Κέρουακ, χωρίς να αφήσεις τίποτα πίσω σου και έχοντας τα πάντα μπροστά σου, να οδηγείς αμέτρητα χιλιόμετρα κάτω από τα αστέρια ευχόμενος απλώς να είναι μακρύς ο δρόμος; Δε θέλει και πολύ, ιδίως αν έξω από το σπίτι σου σε περιμένει μια κατακίτρινη Camaro, και μάλιστα σε κάμπριο έκδοση.
Ναι, μια πραγματική Camaro! Με τη γωνιώδη μάσκα της και τα στρογγυλά φανάρια της, το τεράστιο καπό, το κοντό πορτ μπαγκάζ και τα φουσκωμένα φτερά της, έτοιμη να σε ταξιδέψει σε χώρο και χρόνο: ήταν πριν από 47 χρόνια, το 1966, όταν η Chevrolet κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου για να τους αποκαλύψει επίσημα την έναρξη παραγωγής του project XP-836, υπό την εμπορική ονομασία «Camarο». Στην ερώτηση των δημοσιογράφων «τι είναι το καμάρο;», οι ιθύνοντες της εταιρείας απάντησαν ευθαρσώς πως πρόκειται για «ένα μικρό, άγριο ζώο που τρώει μάστανγκ»... Ο πόλεμος των pony car είχε μόλις κηρυχθεί, και η Ford Mustang, ιδρύτρια της κατηγορίας των αυτοκινήτων επιδόσεων με συμπαγείς -για τις ΗΠΑ- διαστάσεις, έμφαση στο σχεδιασμό και προσιτή τιμή, έβρισκε στο δρόμο της τον πρώτο σοβαρό ανταγωνιστή. Ακολούθησαν τα Pontiac Firebird, AMC Javelin και Dodge Challenger, και η μάχη που ξεκίνησε έμελλε να διαρκέσει τουλάχιστον έως την εποχή της πετρελαϊκής κρίσης. Η Camaro ήταν ένα από τα pony car που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, επιβιώνοντας και το Μιλένιουμ. Και ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια απουσίας, ιδού η σύγχρονη εκδοχή της, έτοιμη, όπως και τότε, το ’66, να «κατασπαράξει μικρά μάστανγκ» στην αναγεννημένη αυτήν κατηγορία.
Όσο για το χώρο, είπαμε: σανιδώνεις προς τον ξένο τόπο του Κέρουακ, προς το οδοιπορικό στο διαφορετικό, και στρίβεις στη μαγεία της πρώτης φοράς, στην ανακάλυψη των ασήμαντων κάθε διαδρομής, όπου ο σκοπός δεν είναι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι. Και είναι όντως μαγικό το πόσο διαφορετικά μπορεί να δεις και να ανακαλύψεις ξανά το δρόμο πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου όπως της Camaro.

On the road (again)...
Με την πρώτη ματιά θα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις τεράστια (4.837x1.917 χλστ. δεν είναι δα και λίγα), υπερβολική -μιας και η χωρητικότητα του κινητήρα της είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα του κυβισμού όλων των Fiat της γειτονιάς σου- ή ακόμα και κακόγουστη. Πριν, όμως, βιαστείς να κρίνεις το κλασικό 2+2 κάμπριο, το πρώτο γύρισμα της μίζας θα έρθει να σου υπενθυμίσει πως τα αμερικανικά αυτοκίνητα πολλοί εμίσησαν, τον ήχο τους ουδείς! Ο βρυχηθμός του ατμοσφαιρικού V8 -αυτός ο χαρακτηριστικός αμερικανικός, που ορίζεται από τη σειρά έναυσης και την ορθή γωνία των στρoφάλων- αρκεί για να σε κάνει να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα με άλλο μάτι. ¶λλωστε, δε μιλάμε για όποιον κι όποιον κινητήρα, αλλά για τον απόγονο ενός εκ των διασημότερων συνόλων της ιστορίας της αυτοκίνησης: του Chevy small block. Με 376 κυβικές ίντσες ή 6.126 κ.εκ. τοποθετημένα κατά μήκος, το μακρύ ρύγχος δεν είναι στιλιστική επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Ομοίως και το μπλοκέ διαφορικό, αν θες να μεταφέρεις ισχύ 405 ίππων και 56,7 χλγμ. ροπής από τους πίσω κινητήριους τροχούς στο δρόμο χωρίς τη βοήθεια... πυξίδας.
Ο κινητήρας L99, που συνδυάζεται με το αυτόματο 6τάχυτο κιβώτιο Hydra-Matic 6L80, προσφέρει μικρότερη ισχύ και ροπή σε σχέση με την έκδοση LS3, η οποία διαθέτει χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο, 432 ίππους και 58 χλγμ. ροπής. Αντ' αυτού, στη δική μας περίπτωση ο L99 προσφέρει μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και σύστημα ενεργής διαχείρισης καυσίμου, όπερ και σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα απενεργοποίησης τεσσάρων από τους οκτώ κυλίνδρους σε συνθήκες χαμηλού φορτίου. Γεγονός που στην πράξη μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμου - έως και κατά 7,5%.
Και να που φτάσαμε πάλι στο σημείο να μιλάμε για καταναλώσεις (φευ, εντός ολίγου μήπως και για εκπομπές ρύπων;), για τεχνικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, πριν καν ασχοληθούμε με το πρώτο και κύριο σημείο της νέας Camaro: το σχεδιασμό! Βρισκόμαστε ήδη στην εθνική οδό, χωρίς προορισμό, αλλά, γνωρίζοντας πολύ καλά πως δεν πρέπει να σταματήσουμε πουθενά πριν φτάσουμε εκεί, συνειδητοποιούμε το βαθμό κεφαλογυρίσματος της πέμπτης γενιάς Camaro. Κορναρίσματα, δάχτυλα που σχηματίζουν το σήμα της νίκης και υψωμένοι αντίχειρες των περαστικών αποτελούν μάλλον την καλύτερη επιβράβευση του σχεδιαστικού τμήματος της Chevrolet. ¶μεσα αναγνωρίσιμα, το σχήμα και οι αισθητικές λεπτομέρειες του αυτοκινήτου έχουν μεταφερθεί και ενσωματωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα σύγχρονο σχεδιαστικά σύνολο. Οι παραπομπές στα αρχέτυπα της δεκαετίας του '60 και του '70 είναι πέρα για πέρα εμφανείς και διακριτές, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα ρετρό ή «ρετρίζον» σύνολο, αλλά αναμφίβολα με μια Camaro. Ξεχωρίζει, είτε ανοιχτή είτε με τη μαύρη, μαλακή κουκούλα κλειστή, φέροντας επάξια εις πέρας τη δύσκολη αποστολή του συνεχιστή μιας μακράς παράδοσης.
Στο εσωτερικό το εγχείρημα συνένωσης παλιού και νέου συνεχίζεται, με μικρότερη όμως επιτυχία. Τα όργανα του ταμπλό δείχνουν και είναι κάπως μικρά σε σχέση με το ευμέγεθες περίβλημά τους, ενώ τα φιλέτα δέρματος προσπαθούν να κρύψουν -επιτυχώς- τα μεγάλα κομμάτια πλαστικού. Υπάρχει αρκετό σκληρό πλαστικό στο ταμπλό, ενώ τυπική για τα αμερικανικά δεδομένα κρίνεται η εργονομία, που δεν πρόκειται να προβληματίσει, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το στάνταρντ head-up display, το οποίο μπορεί να προβάλλει, εκτός από ταχύτητα και στροφές, πλήθος άλλων πληροφοριών.

Σε στροφιλίκια και ευθείες
Το οροπέδιο μεταξύ Διστόμου και Δεσφίνας θυμίζει κάτι από τις ατελείωτες ευθείες του Μιζούρι ανάμεσα στα σπαρτά, με τα φαντάσματα των Ford Model Τ να πασχίζουν, ασθμαίνοντας υδρατμούς, να φτάσουν στον προορισμό τους. Με τη σύγχρονη Camaro ένα πάτημα του γκαζιού αρκεί για να ξυπνήσει και τους 8 κυλίνδρους και να εκτοξεύσει το βαρύ αμάξωμα των 1.920 κιλών(!), με αυτήν τη βαρύτονη, αλλά τόσο ευχάριστη μουσική υπόκρουση. Δεν είναι τυχαίο πως -σύμφωνα με τις μετρήσεις μας- τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε μόλις 5,7 δλ. και το πρώτο χιλιόμετρο από στάση καλύπτεται στο χρόνο των 25,4 δλ. Ναι, είναι γρήγορη, πολύ γρήγορη η κίτρινη Camaro μας, και δεν το κρύβει.
Κατηφορίζουμε προς Ιτέα στο φαρδύ στροφιλίκι με θέα στη θάλασσα και το πρώτο που ανακαλύπτουμε είναι η αποτελεσματικότητα των φρένων της (μόλις 56 μ. η ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα). Ειδικά για την ευρωπαϊκή αγορά, η -βασισμένη στην έκδοση SS- Camaro αναβαθμίστηκε με αεριζόμενα δισκόφρενα εμπρός-πίσω και τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo, με νέα αμορτισέρ και ελατήρια και αντιστρεπτικές νέου σχήματος και διαμέτρου (23 και 24 χλστ. εμπρός και πίσω, αντίστοιχα) και με 20άρες ζάντες με ελαστικά Pirelli P Zero. Διαφορά υπάρχει και στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου, αφού μόνο στην Ευρώπη εξοπλίζεται με φωτιστικά σώματα LED. Από εκεί απουσιάζει ασφαλώς το λογότυπο «SS», διά ευνόητους λόγους. ¶ντε να εξηγήσεις πως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σημαίνει απλώς «Super Sport»...
Στο καλό οδόστρωμα το μεταξόνιο των 2.852 χλστ., το σωστό ζύγισμα (52% του βάρους εμπρός-48% πίσω) και τα μετατρόχια των 1.618 χλστ. εγγυώνται κράτημα και μια προοδευτική συμπεριφορά, ενώ οι κλίσεις της ανάρτησης (πολλαπλών συνδέσμων η πίσω) είναι περιορισμένες. Στη βροχή που μας πιάνει ανηφορίζοντας μετά την ¶μφισσα, η υπερστροφή είναι δεδομένη, ελέγχεται όμως εύκολα χάρη στο γρήγορο τιμόνι (2,6 στροφές απ' άκρη σ΄ άκρη) και στο μπλοκέ διαφορικό. Σε δρόμους με κλειστές στροφές θα ήθελες ένα κιβώτιο με κοντύτερες σχέσεις (60,1 χλμ./ώρα στις 1.000 σ.α.λ. βγάζει η 6η ταχύτητα!), από την άλλη όμως η ροπή του τέρατος που κρύβεται κάτω από το καπό είναι τέτοια, που από τις 1.000 κιόλας σ.α.λ. ανταποκρίνεται με εντυπωσιακή προθυμία και παρά τα επιπλέον 125 κιλά της κάμπριο έκδοσης. Καλή δουλειά κάνουν και τα paddles πίσω από το τιμόνι, επιτρέποντας στον οδηγό να πραγματοποιήσει γρήγορα χειροκίνητα κατεβάσματα και να διατηρήσει την ταχύτητα έως το όριο των 6.600 σ.α.λ. (αναζητήστε την αιτία της σχετικά γρήγορης επέμβασης του κόφτη στις τεράστιες βαλβίδες του αμερικανικού κινητήρα).
Το εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο στον Μπράλο αποτελεί άλλο ένα σημείο που παραπέμπει στο μακρινό παρελθόν, θυμίζοντας εικόνες της θρυλικής Route 66 που μεταφέρθηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια άλλη Camaro της δεκαετίας του '60 να είχε ανεφοδιαστεί κάποτε σε αυτό ακριβώς το σημείο. Το θέμα είναι πως και εμείς θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα εν λειτουργία πρατήριο, αφού τα 15 λίτρα μέσης κατανάλωσης περιορίζουν την αυτονομία σε λιγότερο από 500 χιλιόμετρα. Οι πέτρινοι χιλιομετρητές του παλιού δρόμου με κατεύθυνση προς Λιβαδειά, ανάμεσα στα σπαρμένα χωράφια και τα τεράστια ηλιοτρόπια και κάτω από τα σύννεφα που μαυρίζουν με απειλητικό ρυθμό, αποκαλύπτουν την ηλικία του. Ακόμα και η βροχή δεν είναι, όμως, ικανή να μας σταματήσει ή να κλέψει το παραμικρό από τη μαγεία της διαδρομής. Αφήνουμε την κουκούλα ανοιχτή και συνεχίζουμε. Το κλείσιμο-άνοιγμα γίνεται ηλεκτρικά, αλλά απαιτεί και το χειροκίνητο κλείδωμα-ξεκλείδωμα του σχετικού μάνταλου, ενώ με ανοιχτή οροφή ο χώρος αποσκευών θα περιοριστεί από τα 328 στα 287 λίτρα. Στις απανωτές εγκάρσιες ανωμαλίες που θα συναντήσουμε η -κατά τα άλλα- άνετη ανάρτηση (που παραείναι μαλακή στις υψηλές ταχύτητες στον επαρχιακό δρόμο) αντιδρά ξερά, μεταφέροντας αφιλτράριστους υψίσυχνους κραδασμούς στην καμπίνα των επιβατών.

Ταξίδι στο χρόνο
Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Δαύλειας ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Έξω από την είσοδο του άριστα συντηρημένου «Γραφείου Κινήσεως» μια Φλορέτα ποζάρει περιμένοντας υπομονετικά τους λιγοστούς επισκέπτες. Πίσω από το κτίριο του σταθμού ο κυρ-Γιάννης μας επιδεικνύει με υπερηφάνεια το παλιό, κατακόκκινο τρακτέρ της McCormick που κατάφερε να αναπαλαιώσει έπειτα από σκληρή προσωπική εργασία πέντε χρόνων. Τραβάμε τις τελευταίες εικόνες και χανόμαστε στο βάθος του δρόμου, αφήνοντας τον οικοδεσπότη του σταθμού να επισκευάζει τις ιταλικές ζάντες μιας παλιάς Giulietta. Φεύγοντας, σκεφτόμαστε πως τελικά μπορείς να βρεις πολλές δικαιολογίες για να μην υποκύψεις με τη μία στη γοητεία που ασκεί η Camaro σε κάθε οπαδό της αυτοκίνησης. Μπορείς κάλλιστα να ισχυριστείς πως «η βενζίνη είναι ακριβή», ότι «είναι τεράστια και υπερβολική» ή ακόμα και πως «δε σε ενδιαφέρουν τα αμερικανικά αυτοκίνητα». Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορείς να μην παραδεχθείς πως η Camaro είναι ο ορισμός της διαφορετικότητας, η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, η άλλη άποψη σε έναν κόσμο που τείνει να γίνει συνηθισμένος και προβλέψιμος. Ένα αυτοκίνητο που εντέλει θα επιλέξεις όχι βάσει ορθολογικών κριτηρίων, αλλά από παρόρμηση, με το χέρι στην καρδιά και με αυτήν την παιδική αθωότητα που σε έκανε να θαυμάζεις τα αμερικανικά pony και muscle car από την εποχή που κατέβαιναν μαλλιοκούβαρα τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο, καθηλώνοντας μικρούς και μεγάλους μπροστά στη μεγάλη οθόνη των θερινών σινεμά._ Ν. Κ.

«Τα αμερικανικά αυτοκίνητα πολλοί εμίσησαν, τον ήχο τους όμως ουδείς!»

«Με 376 κυβικές ίντσες ή 6.126 κ.εκ. τοποθετημένα κατά μήκος, το μακρύ ρύγχος δεν είναι στιλιστική επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.»

«Κορναρίσματα, δάχτυλα που σχηματίζουν το σήμα της νίκης και υψωμένοι αντίχειρες των περαστικών αποτελούν μάλλον την καλύτερη επιβράβευση του σχεδιαστικού τμήματος της Chevrolet.»

Τέσσερις γενιές, 36 χρόνια
Πρώτη γενιά (1966-1969)
Όταν η Ford παρουσίασε το Mustang το 1964, πούλησε τους πρώτους έξι μήνες 100.000 αυτοκίνητα και σχεδόν 500.000 τον πρώτο χρόνο παραγωγής. Η απάντηση της Chevrolet έρχεται με την Camaro, ένα αυτοκίνητο βασισμένο πάνω στη Chevy Nova. Διατίθεται με 6 κυλίνδρους εν σειρά και V8 κινητήρες με ισχύ από 140 έως 375 ίππους, συνδυασμένους με αυτόματα και χειροκίνητα κιβώτια 3 ή 4 σχέσεων. Η έκδοση Super Sport (SS) κάνει το ντεμπούτο της από την πρώτη χρονιά παραγωγής, προσφέροντας σκληρότερη ανάρτηση, μεγαλύτερα ελαστικά και σπορ αισθητικές βελτιώσεις. To facelift του '68 δημιουργεί το σχεδιαστικό αρχέτυπο της Camaro, πάνω στην οποία βασίζεται η σημερινή, πέμπτη γενιά της. Σπανιότερη και θρυλικότερη έκδοση αυτή της αλουμινένιας ZL-1 της ίδιας χρονιάς, με τον 7λιτρο V8 των 425 ίππων που κατασκευάστηκε σε μόλις 69 αντίτυπα για λόγους αγωνιστικής ομολογκασιόν.

Δεύτερη γενιά (1970-1981)
Η δεύτερη γενιά εξελίσσεται χωρίς τη χρονική πίεση και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε σχέση με το '64. Διατηρείται το αυτοφερόμενο αμάξωμα με υποπλαίσιο ανάρτησης εμπρός και φύλλα σούστας πίσω και υιοθετείται η χαρακτηριστική γωνιώδης μάσκα. Οι κινητήρες ξεκινούν τώρα από 155 ίππους και φτάνουν τους 375 της έκδοσης SS. Ωστόσο, με τις νέες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων οι ιπποδυνάμεις πέφτουν από το 1971. Έπειτα από σειρά σχεδιαστικών μικροαλλαγών, το 1979 αποδεικνύεται η πιο επιτυχημένη εμπορικά χρονιά, με ρεκόρ πωλήσεων 282.571 αντιτύπων. Από το 1980 η πετρελαϊκή κρίση χτυπά όλα τα pony car μειώνοντας τις πωλήσεις. Η Chevrolet εξοπλίζει την Camaro με νέο V6 (προς αντικατάσταση των παλιού εν σειρά 6κύλινδρου κινητήρα), που ξεκινά από τους 110 ίππους, αλλά και με ένα small-block V8 4,4 λίτρων με... 120 ίππους!

Τρίτη γενιά (1982-1992)
Η Camaro ανανεώνεται εκ βάθρων, είναι πλέον εντελώς καινούργια και λίγο μικρότερη σε διαστάσεις. Τα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και τα ελατήρια πίσω είναι γεγονός, ενώ παράλληλα έρχονται για πρώτη φορά κινητήρες με ψεκασμό καυσίμου, 4τάχυτο αυτόματο και 5τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, ακόμα και 4κύλινδρα σύνολα. Οι τιμές ισχύος ξεκινούν από τους 90 ίππους και φτάνουν τους 165, και από το '83 τους 190. Προς τιμήν της 10ης επετείου διεξαγωγής των αγώνων IROC (International Race Of Champions) με Camaro, παρουσιάζεται η έκδοση IROC-Z με V8 215 ίππων και ζάντες 16 ιντσών. Το 1987 επανέρχεται στην γκάμα, για πρώτη φορά μετά το 1969, η κάμπριο έκδοση, όπως και ο μεγάλος V8 5,7 λίτρων με ψεκασμό και 225 ίππους, που στην πορεία αυξάνονται σε 245.

Τέταρτη γενιά (1993-2002)
Πέρα από κάποια βασικά χαρακτηριστικά, όπως τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση πίσω, τους 6κύλινδρους και 8κύλινδρους κινητήρες και τη 2+2 διάταξη, η Camaro της τέταρτης γενιάς ελάχιστα θυμίζει το αρχέτυπο του 1967. Τελείως διαφορετική σχεδιαστικά, προσαρμοσμένη στο στιλ της εποχής, αλλά βασισμένη ουσιαστικά στο δάπεδο του μοντέλου που αντικαθιστά, με την ανοιχτή έκδοση να παρουσιάζεται το 1994. Υπάρχουν αρχικά δύο μόνο κινητήρες, ο V6 των 3,4 λίτρων (160 ίπποι) και ο V8 των 5,7 (275 ίπποι), που αργότερα αυξάνονται στους 320 και τους 330 της επετειακής (και κατασκευασμένης σε μόλις 106 αντίτυπα) SS του 1997. Από αυτήν τη χρονιά και μετά, με τις πωλήσεις να φθίνουν σταθερά καταγράφοντας αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ, αρχίζει το τέλος της Camaro. Το 2002 η παραγωγή σταματά, έχοντας καταγράψει συνολικά 4.842.916 μονάδες.

Η ιστορία μιας κατηγορίας
H παρουσίαση του Ford Mustang το 1964 δημιουργεί μια νέα κατηγορία αυτοκινήτων επιδόσεων, με συμπαγείς -για τις ΗΠΑ- διαστάσεις, έμφαση στο σχεδιασμό και προσιτή τιμή. Η επιτυχία της είναι τόσο μεγάλη, που πουλάει τους πρώτους έξι μήνες 100.000 αυτοκίνητα και σχεδόν 500.000 τον πρώτο χρόνο παραγωγής. To 1966 η Chevrolet είναι η πρώτη που μπαίνει στη νεοσύστατη κατηγορία με ένα εκ νέου εξελιγμένο αυτοκίνητο με αυτοφερόμενο αμάξωμα, ενώ ακολουθούν Pontiac Firebird και Mercury Cougar και την επόμενη χρονιά το AMC Javelin. Το 1969 η Dodge παρουσιάζει το Challenger, ολοκληρώνοντας τη βασική εξάδα των διασημότερων pony car.
Από την πετρελαϊκή κρίση του 1973 καταφέρνουν να επιβιώσουν μόνο τα Mustang, Camaro και Firebird, ενώ το Cougar, που συνεχίζει να παράγεται, ουσιαστικά αλλάζει κατηγορία. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 το ενδιαφέρον για τα pony car αναζωπυρώνεται, υποβοηθούμενο και από τηλεοπτικές σειρές της εποχής στις οποίες αυτά πρωταγωνιστούν (The Rockford Files, Knight Rider). ¶λλωστε, η σχέση των pony και muscle car με τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη υπήρξε πάντα καθοριστική, από την εποχή που η Mustang του Bullit και η Dodge Charger των... κακών αλώνιζαν τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Nέοι, δυνατοί V8 κινητήρες με λογική κατανάλωση παρουσιάζονται, δίνοντας τη δική τους ώθηση στο μύθο. Η ανάκαμψη θα είναι, ωστόσο, παροδική, καθώς εντέλει η παραγωγή των Camaro και Firebird σταματά το 2002.
Η παρουσίαση της νέας Mustang στην Έκθεση του Ντιτρόιτ το 2004 δίνει το έναυσμα για την αναβίωση της κατηγορίας των pony car με έμφαση στο ρετρό στιλ, καθώς για πρώτη φορά ο σχεδιασμός παραπέμπει τόσο άμεσα στο αρχέτυπο της δεκαετίας του '60. Ακολουθώντας την ίδια συνταγή, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής, η Dodge επανεφευρίσκει το Challenger το 2008, ενώ η Chevrolet παρουσιάζει ένα χρόνο αργότερα τη νέα Camaro.

CHEVROLET CAMARO CONVERTIBLE (automatic)

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ V8 (L99)
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 6.162 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 405 ίπποι/5.900 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 56,7 χλγμ./4.300 σ.α.λ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.836,8x1.917x1.378,5 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.852 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.920 κιλά

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 5,7 δλ.
0-400 Μ. 14,0 δλ.
0-1.000 M. 25,4 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 56,0 μ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 χλμ./ώρα

*ΜΕΤΡΗΣΗ 4T